Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Reasoning Questions and Answers for Bank PO (IBPS & SBI)

Rankers Adda

Dear Bankers guru Adda Viewers, Hope Doing good Preparation . here We Providing Reasoning Questions and Answers for Bank PO (IBPS & SBI) Preliminary & Main Exams Practice

PRA Test 1      PRA Test 2     PRA Test 3

PRA Test 4      PRA Test 5     PRA Test 6

PRA Test 7      PRA Test 8     PRA Test 9

PRA Test 10     PRA Test 11   PRA Test 12

PRA Test 13     PRA Test 14   PRA Test 15

PRA Test 16     PRA Test 17   PRA Test 18

PRA Test 19     PRA Test 20   PRA Test 21

PRA Test 22     PRA Test 23   PRA Test 24

PRA Test 25     PRA Test 26   PRA Test 27

PRA Test 28     PRA Test 29   PRA Test 30

PRA Test 31     PRA Test 32   PRA Test 33

PRA Test 34     PRA Test 35   PRA Test 36

PRA Test 37     PRA Test 38   PRA Test 39

PRA Test 40     PRA Test 41   PRA Test 42

PRA Test 43     PRA Test 44   PRA Test 45

PRA Test 46     PRA Test 47   PRA Test 48

PRA Test 49     PRA Test 50   PRA Test 51

PRA Test 52     PRA Test 53   PRA Test 54

PRA Test 55     PRA Test 56    PRA Test 57

PRA Test 58     PRA Test 59    PRA Test 60

PRA Test 61     PRA Test 62    PRA Test 63

PRA Test 64     PRA Test 65    PRA Test 66

PRA Test 67     PRA Test 68     PRA Test 69

PRA Test 70     PRA Test 71     PRA Test 72

PRA Test 73     PRA Test 74     PRA Test 75

PRA Test 76     PRA Test 77     PRA Test 78

PRA Test 79     PRA Test 80     PRA Test 81

PRA Test 82     PRA Test 83     PRA Test 84

PRA Test 85     PRA Test 86     PRA Test 87

PRA Test 88     PRA Test 89     PRA Test 90

PRA Test 91     PRA Test 92     PRA Test 93

PRA Test 94     PRA Test 95     PRA Test 96

PRA Test 97     PRA Test 98      PRA Test 99

All The Best

ibps clerk preliminary model question paper- 17 practice set

Rankers Adda

dear Bankers guru adda Viewers , Here We are Providing One One of the top Coaching Institute material on ibps clerk preliminary model question paper for practice Purpose Who eyeing practice mock Test model Question papers for IBPS Clerk Preliminary 2016 They can Download Below Links visiting through .

ibps clerk preliminary model question paper

ibps clerk preliminary model question paper- 1

ibps clerk preliminary model question paper- 2

ibps clerk preliminary model question paper- 3

ibps clerk preliminary model question paper- 4

ibps clerk preliminary model question paper- 5

ibps clerk preliminary model question paper- 6

ibps clerk preliminary model question paper- 7

ibps clerk preliminary model question paper- 8

ibps clerk preliminary model question paper- 9

ibps clerk preliminary model question paper- 10

ibps clerk preliminary model question paper- 11

ibps clerk preliminary model question paper- 12

ibps clerk preliminary model question paper- 13

ibps clerk preliminary model question paper- 14

ibps clerk preliminary model question paper- 15

ibps clerk preliminary model question paper- 16

ibps clerk preliminary model question paper- 17

Its Continues Here Stay with Us for More Updates

Bankers guru Adda Online Test Practice Questions for Bank PO (IBPS ,SBI)

Rankers Adda

Friends , Here Bankers Guru Adda Providing Online Test Practice Questions for Bank PO (IBPS PO –Preliminary & mains) ,SBI PO (Preliminary & Mains ) major Subjects

  • Reasoning
  • English Language
  • Quantitative Aptitude
  •  

    Bank PO reasoning Practice Questions Here

    PRA Test 1    PRA Test 2    PRA Test 3

    PRA Test 4    PRA Test 5    PRA Test 6

    PRA Test 7    PRA Test 8     PRA Test 9

    PRA Test 10   PRA Test 11   PRA Test 12

    PRA Test 13   PRA Test 14   PRA Test 15

    PRA Test 16   PRA Test 17   PRA Test 18

    PRA Test 19   PRA Test 20   PRA Test 21

    PRA Test 22   PRA Test 23   PRA Test 24

    PRA Test 25   PRA Test 26   PRA Test 27

    PRA Test 28   PRA Test 29   PRA Test 30

    PRA Test 31   PRA Test 32   PRA Test 33

    PRA Test 34   PRA Test 35   PRA Test 36

    PRA Test 37   PRA Test 38   PRA Test 39

    PRA Test 40   PRA Test 41   PRA Test 42

    PRA Test 43   PRA Test 44   PRA Test 45

    PRA Test 46   PRA Test 47   PRA Test 48

    PRA Test 49   PRA Test 50   PRA Test 51

    PRA Test 52   PRA Test 53   PRA Test 54

    PRA Test 55   PRA Test 56   PRA Test 57

    PRA Test 58   PRA Test 59   PRA Test 60

    PRA Test 61   PRA Test 62   PRA Test 63

    PRA Test 64   PRA Test 65   PRA Test 66

    PRA Test 67   PRA Test 68   PRA Test 69

    PRA Test 70   PRA Test 71  PRA Test 72

    PRA Test 73   PRA Test 74  PRA Test 75

    PRA Test 76   PRA Test 77  PRA Test 78

    PRA Test 79   PRA Test 80

    PRA Test 81

    PRA Test 82        PRA Test 83        PRA Test 84

    PRA Test 85        PRA Test 86        PRA Test 87

    PRA Test 88        PRA Test 89        PRA Test 90

    Bank PO English Language  Practice Questions Quiz Here

    PEL Test 1

    PEL Test 2

    PEL Test 3

    PEL Test 4

    PEL Test 5

    PEL Test 6

    PEL Test 7

    PEL Test 8

    PEL Test 9

    PEL Test 10

    PEL Test 11

    PEL Test 12

    PEL Test 13

    PEL Test 14

    PEL Test 15

    PEL Test 16

    PEL Test 17

    PEL Test 18

    PEL Test 19

    PEL Test 20

    PEL Test 21

    PEL Test 22

    PEL Test 23

    PEL Test 24

    PEL Test 25

    PEL Test 26

    PEL Test 27

    PEL Test 28

    PEL Test 29

    PEL Test 30

    PEL Test 31

    PEL Test 32

    PEL Test 33

    PEL Test 34

    PEL Test 35

    PEL Test 36

    PEL Test 37

    PEL Test 38

    PEL Test 39

    PEL Test 40

    PEL Test 41

    PEL Test 42

    PEL Test 43

    PEL Test 44

    PEL Test 45

    PEL Test 46

    PEL Test 47

    PEL Test 48

    PEL Test 49

    PEL Test 50

    PEL Test 51

    PEL Test 52

    PEL Test 53

    PEL Test 54

    PEL Test 55

    PEL Test 56

    PEL Test 57

    PEL Test 58

    PEL Test 59

    PEL Test 60

    PEL Test 61

    PEL Test 62

    PEL Test 63

    PEL Test 64

    PEL Test 65

    PEL Test 66

    PEL Test 67

    PEL Test 68

    PEL Test 69

    PEL Test 70

    PEL Test 71

    PEL Test 72

    PEL Test 73

    PEL Test 74

    PEL Test 75

    PEL Test 76

    PEL Test 77

    PEL Test 78

    PEL Test 79

    PEL Test 80

    Bank PO Quantitative Aptitude  Questions Quiz Here

    PQA Test 1

    PQA Test 2

    PQA Test 3

    PQA Test 4

    PQA Test 5

    PQA Test 6

    PQA Test 7

    PQA Test 8

    PQA Test 9

    PQA Test 10

    PQA Test 11

    PQA Test 12

    PQA Test 13

    PQA Test 14

    PQA Test 15

    PQA Test 16

    PQA Test 17

    PQA Test 18

    PQA Test 19

    PQA Test 20

    PQA Test 21

    PQA Test 22

    PQA Test 23

    PQA Test 24

    PQA Test 25

    PQA Test 26

    PQA Test 27

    PQA Test 28

    PQA Test 29

    PQA Test 30

    PQA Test 31

    PQA Test 32

    PQA Test 33

    PQA Test 34

    PQA Test 35

    PQA Test 36

    PQA Test 37

    PQA Test 38

    PQA Test 39

    PQA Test 40

    PQA Test 41

    PQA Test 42

    PQA Test 43

    PQA Test 44

    PQA Test 45

    PQA Test 46

    PQA Test 47

    PQA Test 48

    PQA Test 49

    PQA Test 50

    PQA Test 51

    PQA Test 54

    PQA Test 55

    PQA Test 56

    PQA Test 57

    PQA Test 58

    PQA Test 59

    PQA Test 60

    PQA Test 52

    PQA Test 53

    PQA Test 61

    PQA Test 62

    PQA Test 63

    PQA Test 64

    PQA Test 65

    PQA Test 66

    PQA Test 67

    PQA Test 68

    PQA Test 69

    PQA Test 70

    PQA Test 71

    PQA Test 72

    PQA Test 73

    PQA Test 74

    PQA Test 75

    PQA Test 76

    PQA Test 77

    PQA Test 78

    PQA Test 79

    PQA Test 80

    all the best Thumbs up

    English Prep : SYNONYMS Set 1

    Rankers Adda

    Directions: Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word or group of words
    given in capitals in each question.

    1. STABLE
    (a) uniform  (b) fluctuating
    (c) permanent  (d) unvarying


    2. EXPLICIT
    (a) clean  (b) implied
    (c) obvious  (d) specifically


    3. ADVOCATES
    (a) lawyers  (b) experts
    (c) recommenders  (d) loyalists

     
    4. MANAGED
    (a) performed  (b) manoeuvred
    (c) trained  (d) organized


    5. PRETENSIONS
    (a) claims  (b) access
    (c) apathy  (d) permissiveness


    6. SUBTLE
    (a) innocent  (b) soft
    (c) dangerous  (d) loyal


    7. FAKE
    (a) original  (b) imitation
    (c) trustworthy  (d) reputation


    8. INFAMY
    (a) dishonour  (b) glory
    (c) integrity  (d) reputation


    9. REPEAL
    (a) sanction  (b) perpetuate
    (c) pass  (d) cancel


    10. EMBEZZLE
    (a) misappropriate  (b) balance
    (c) remunerate  (d) clear


    11. CORRULENT
    (a) lean  (b) gaunt
    (c) emaciated  (d) obese

    12. AUGUST
    (a) common  (b) ridiculous
    (c) dignified  (d) petty 

    13. LAUNCH 
    (a) review  (b) begin (c) propel  (d) push


    14. RELIED
    (a) emphasized  (b) depended
    (c) convinced  (d) followed


    15. OBTAINED
    (a) combined  (b) procured
    (c) acquired  (d) conquered


    16. GARNISH
    (a) point  (b) garner
    (c) adorn  (d) abuse


    17. FRUGALITY
    (a) foolishness  (b) extremity
    (c) enthusiasm  (d) economy


    18. FORAY
    (a) incursion  (b) contest
    (c) ranger  (d) intuition


    19. GARRULITY
    (a) credulity  (b) sensility
    (c) loquaciousness  (d) speciousness


    20. FURORE
    (a) excitement  (b) worry
    (c) taken  (d) anteroom

    Answers :

    1.  (d) 2.  (c) 3.  (a) 4.  (b) 5.  (a)
    6.  (d) 7.  (b) 8.  (a)  9.  (d)  10.  (a)
    11.  (d) 12.  (c) 13.  (b) 14.  (b) 15.  (b)
    16.  (c) 17.  (d) 18.  (a) 19.  (c) 20.  (a)

    NABARD Assistant Manager/Manager Main exam results & Cut Off

    Rankers Adda

    Aspirants , NABARD has announced  Assistant Manager / Manager Main Online exam results & Cut Off

    Recruitment - Assistant Manager/Manager Main Exam held on 12th June 2016 - Merit List of Candidates Shortlisted for Interview

    for more details Visit https://www.nabard.org/english/career.aspx

    Assistant Managers (RDBS

    Managers (RDBS)

    The cut-off marks for Assistant Manager and Manager Main Exam 2016

    image

    All The Best Thumbs up

    Reasoning syllabus for bank exams– IBPS,SBI Clerk PO

    Rankers Adda

    Dear Bankers Guru Adda Viewers , here find Reasoning syllabus for bank exams– IBPS,SBI Clerk PO

    C.S.R (Common Sense Reasoning)

    1. Problem Based on Alphabet Test
    2. Series (Letter & Number)
    3. Alpha Numeric Series
    4. Logical Sequence of words
    5. Mathematical Puzzles:
    (a) Mathematical Input Puzzle
    (b) Arithmetical Logical & Mathematical operation
    6. Coding Decoding, Jumbled coding, Mathematical Input coding, Binary Coding
    7. Analogy
    8. Odd-One Out Classification
    9. Blood Relation & Family Tree based puzzles, Symbol Coding based BR
    10. Direction Sense Test – River Based, Road Based, Coding, Shadow based, Jumbled data base
    11. Ranking Test – Position of object based questions, Interchange base questions.
    Overlapping base questions, Comparison base questions, Ranking Puzzles.
    12. Sitting Arrangement – Simple Complex

    B. Pictorial & Non -Verbal Ability
    13. Problem Based on Series

    LOGICAL AND ANALYTICAL REASONING
    (Critical Reasoning High level Reasoning)
    14. Logical Venn diagram
    15. Analytical Sitting Arrangement
    16. Coded Inequality
    17. Syllogism
    18. Premises and Conclusion
    19. Statement & Conclusion
    20. Statement & Argument
    21. Statement & Assumption
    22. Cause & Effect
    23. Assertion & Reason
    24. Inferential passage
    25. Paragraph based critical thinking
    26. Input Output
    27. Puzzles
    (a) Single Data Base Puzzles
    (b) Binary Base Puzzles
    (c) Multiple Data B.P
    (d) Arithmetical Puzzles
    (e) Network base Puzzles

    B. DECISION MAKING
    28. Eligibility Test Decision making

    D.I. SYLLABUS
    1. Tabulation
    2. Line-Graph
    3. Bar Diagram
    4. Pie or Circular Diagram
    5. Case let
    6. Mixed Graph
    7. Data Analysis
    8. Data Sufficiency

    All The Best Thumbs up

    Instructions from SBI for SBI PO Preliminary Online Test 2016

    Rankers Adda

    Dear Bankers guru adda readers , SBI Has notified Instructions  for SBI PO Preliminary Online Test 2016 . which going to Held July 2nd, 3rd ,9th & 10th  2016. who are Preparing for SBI PO Preliminary They have must to check Out This 15 pointed Instructions to go for Exam. Other Wise you find any mistake all will find at Stop to allow This Exam . so Aspirants please be read instructions link below Mentioned

     for more Details Visit www.sbi.co.in

    Read Here Instructions from SBI for SBI PO Preliminary Online Test 2016

    Some Main Point s:

    Biometric data (left thumb impression) will be captured at the test venue. With regards to the same, please note:

    (a) Fingers should not be coated with stamped ink/mehndi/coloured etc so as to obtain correct biometric impression.

    (b) If fingers are dirty or dusty, ensure to wash and dry them before the finger print (biometric) is captured.

    (c) Ensure fingers of both hands are dry. If fingers are moist, wipe each finger to dry them.

    (d) If the primary finger (left thumb) to be captured is injured/damaged, immediately notify the concerned authority in the test centre. (Any failure to observe these points will result in non-admittance for the test)

    All The Best For Online Test Thumbs up

    Cloze Test Passage 5: English Prep

    Rankers Adda

    Cloze Test Passage 5: English Prep

    A  good  percentage  of  the  population  of  India  is tribal.  The  tribals  live  in  the  hills  and  forests  of  the country  and have  been little  (1)by  the (2) currents  of the plains. Practically all the states of India have theirm tribal population. The tribes are numerous, computed to  be  about  200,  some  living  in  (3) regions  in  dense forests,  and  others  on  the  borders  of  villages.  Some tribes  are  (4) to  a  few  souls,  while  others  like  the Santhals,  run  into  millions  and  are  steadily  (5)  in numbers. During the British period some of them were known  as ‘criminal  tribes’  for  they showed  (6) respect for  the  Indian  Penal  Code.  After  independence  they have  been  named  Scheduled  Tribes.  Under  modern conditions isolation, however, has become  (7)and  the hill  tribes  are  getting  (8).  The  cultural  traffic  is  two way.  Social  reformers  are  taking  civilization  to  the hills,  and  the  tribes,  (9)  their  old  occupations  of hunting  and  (10) farming,  are  settling  in  villages, towns  and  cities  as  labourers  and  industrial  workers.

    1. 1)  affected 2)  domiciled
    3)  motivated 4) deprived
    5)  favoured

    2. 1)  financial 2) proud
    3)  cultural 4) unruly
    5)  swift

    3. 1)  comfortable 2)  marshy
    3) wild 4)  unpopulated
    5)  inhospitable

    4. 1)  devoted 2)  confined
    3)  susceptible 4)  related
    5)  attached

    5. 1)  constant 2)  deteriorated
    3)  developing 4)  increasing
    5)  decreasing

    6. 1)  abundant 2)  genuine
    3)  superficial 4)  exorbitant
    5)  scant

    7. 1)  crucial 2)  necessary
    3)  difficult 4)  convenient
    5)  indispensable

    8. 1)  civilized 2)  demoralised
    3)  wiped-out 4)  entertained
    5) reduced

    9. 1)  escaping 2)  with
    3)  enhancing 4)  leaving
    5)  continuing

    10. 1)  productive 2)  primitive
    3)  profitable 4)  cultivable
    5)  scientific

    Answers :

    1. 1    2. 3    3. 2    4. 2    5. 4
    6. 5    7. 3    8. 5    9. 4    10. 2

    SBI Clerk Mains 2016: How was your Exam - 25th June, Slot I?

    Rankers Adda

    Dear Bankers guru adda Readers, Today SBI Conducted Online Exam For SBI Clerk Mains . Here is The Place to Discuss all About  SBI Clerk Mains 2016: How was your Exam - 25th June, Slot I?

    The first shift of SBI Clerk Mains is going to be over now. Many of you have appeared for the same and many would be waiting for their turn. So friends, do share your .

    And if you remember any questions or the type of questions, share the same with us.

    Your reviews will be beneficial for all the fellow readers, who can build up their own strategy for the exam based on the reviews shared.

    Kindly share below details:
    Difficulty level of Quantitative Aptitude, Reasoning Ability, English Language and General awareness.
    Number of doable questions in the above sections.

    SBI Clerk Mains 2016: How was your Exam - 25th June, Slot I?

    Start Share Now

    United Bank of India NIIT – PO 2016-17 Recruitment Out

    Rankers Adda

    United Bank of India, a leading nationalized Bank invites online applications from qualified graduates who will be appointed as Probationary Officer in JMG Scale I after successful completion of one year Post Graduate Diploma in Banking & Finance course in tie-up with NIIT-Institute of Finance,Candidates will be selected through selection process consisting of Online Exam followed by Personal Interview. Interested candidates who full fill the eligibility criteria may apply online by visiting our website www.unitedbankofindia.com

    United Bank of India NIIT – PO 2016-17 Recruitment Out

    The tentative schedule of events is as follows:

    On-line registration including Edit/Modification of Application by candidates : From 28.06.2016 to 12.07.2016

    Online Payment of Application Fees  : From 28.06.2016 to 12.07.2016

    Download of call letters for Pre-Exam Training  : After 20.07.2016

    Conduct of Pre-Exam Training  : 27.07.2016 to 01.08.2016

    Download of call letters for online examination  : After 26.07.2016

    Date of Online Examination (Tentative) : 07.08.2016

    image

    EDUCATIONAL QUALIFICATION (as on 01.06.2016) A graduate in any discipline from a recognized University.

    AGE – (as on 01.06.2016) : Minimum age – 21 years & Maximum age – 30 yrs [A candidate must have been born not earlier than 02.06.1986 and not later than 01.06.1995 (both days inclusive)]

    Age Relaxation : OBC- 3 Years, SC/ST – 5 years

    Check Here Official Notification file Here

    SBI Clerk Prelims 2016 - State Wise Cut Off Marks

    Rankers Adda

    SBI Clerk Prelims 2016 - State Wise Cut Off Marks

    State General OBC SC ST
    Uttar Pradesh 59 56.25 42.75 31.5
    Delhi/Haryana 66.25 50.75 56 10
    Bihar 51.5 51.5 33.5 27.25
    Punjab 67.5 56.5 45 45
    Tamil Nadu 21.25      
    Meghalaya 37.25      
    West Bengal 51.25 35.25 37 20.75
    Madhya Pradesh 54.75 54.75 36.5 9
    Haryana 60.75 55 44.25 44.25
    Andhra Pradesh 39.25 39.25 39.25 10
    Himachal Pradesh 57.5 57 42.75 48.25
    Uttarakhand 59.25 48.25 37.5 45.25
    Chhattisgarh 22.5 22.5 9.5 9.25
    Maharashtra 51.5 51.5 51.5 24.5
    Gujarat 42 42 42 28
    Rajasthan 64.5 64.5 53.5 25.25

    Disclaimer : The above mentioned list is based on the information provided by Aspirants various webs portal & Forums. we are  not responsible for any errors that might have crept in. its informational Purpose only.

    All The best Thumbs up

    SBI Clerk Preliminary Cut Off Marks 2016–bankers guru adda

    Rankers Adda

    Dear, bankers Guru Adda ViewersSBI Clerk Preliminary Online Test Cut Off Marks 2016 Has Released . Here Find Below Section Wise and Category Wise Cut Off marks to Qualify SBI Clerk Mains

    SBI Clerk Preliminary Cut Off Marks 2016

    Category Wise Cut Off marks for SC/ST/OBC/OH/VI/HI/XS/DXS

    Subject Minimum Qualifying marks
    English language 3.25
    Numerical Ability 2
    Reasoning Ability 35

    Category Wise Cut Off marks for  General

    Subject Minimum Qualifying marks
    English language 6.75
    Numerical Ability 5.5
    Reasoning Ability 7.75

    Overall Cut Off marks for category Wise

    SC 33.5
    ST 22.25
    OBC 51.5
    GEN 51.5
    OH 37
    VI 14.25
    HI 12
    XS 10.75
    DXS 25.5
    for SBI Clerk Marks Results Find Here

    SBI Clerk Preliminary online exam Marks 2016

    Rankers Adda
    Friends,bankers guru adda viewers,  SBI Clerk Preliminary online exam Marks 2016 out . The Prelims Exam was held on 22, 28, 29 May and 4th & 5th June 2016. Junior Associates (Customer Support & Sales) & Junior Agricultural Associates
    To Know The Marks Aspirants Have to Enter Roll Number and Date Of Birth Or Registration Number Or Date Of Birth

    Check Here SBI Clerk Preliminary online exam Marks 2016

     SBI Clerk Preliminary online exam Marks 2016

    for details Visit www.sbi.co.in
    All The Best and share your Marks here

    Cloze Test Passage 4: English Prep

    Rankers Adda

    Cloze Test Passage 4: English Prep

    Trust  is  the  basis  of  human  relationship.  As  trust between  people  grows,  (1) change  and  interpersonal dynamics  are transformed.  Diverse  skills and  abilities become (2)and appreciated as strengths. People begin to  (3) one another’s  attitudes  and  feelings. They  learn to  be  (4) instead  of  playing  roles.  As  trust  grows  the (5)  that  prevent  ( 6) and  openness  lessen.  People  become  more  expressive,  impulsive,  frank  and  (7).Their  communication  is  efficient  and  clear.  They  risk (8) and  confrontation,  opening  the  doors  to  deeper communication,  involvement  and  commitment. Congestion  and  (9) lessen.  The  flow  of  data  is  open and  (10).
    1. 1)  motivations 2)  behaviours
    3)  patterns 4)  aspirations
    5)  commitments

    2. 1)  obvious 2)  necessary
    3)  essential 4)  recognised
    5)  prominent

    3. 1)  accept 2)  participate
    3)  pronounce 4)  inculcate
    5)  relate

    4. 1)  advocates 2)  possessed
    3)  exponents 4)  indifferent
    5)  themselves

    5. 1)  seriousness 2)  beliefs
    3)  barriers 4)  masks
    5)  chains

    6. 1)  snobbery 2)  egoism
    3)  brashness 4)  boasting
    5) candour

    7. 1)  projective 2)  spontaneous
    3)  pious 4)  cavaliers
    5)  callous

    8. 1)  conflict 2)  persuasiveness
    3)  dedication 4)  propensity
    5)  jealousy

    9. 1)  pervasiveness 2)  boundaries
    3)  sluggishness 4) blocking
    5)  enthusiasm

    10. 1)  unanimous 2)  uncritical
    3)  uninhabited 4)  uncanny
    5)  unusual

    Answers :

    1. 2   2. 5    3. 1    4. 5    5. 3
    6. 5   7. 2    8. 1     9. 4    10. 2

    IBPS SBI PO Reasoning Online Questions Practice Test 25-36

    Rankers Adda

    Dear bankers guru Adda  Viewers Here we Providing IBPS SBI PO Reasoning Online Questions Practice Test 25-36 for IBPS PO Preliminary & Main Exams Reasoning Test Practice Quiz Set . Find Below

    PRA Test 25

    PRA Test 26

    PRA Test 27

    PRA Test 28

    PRA Test 29

    PRA Test 30

    PRA Test 31

    PRA Test 32

    PRA Test 33

    PRA Test 34

    PRA Test 35

    PRA Test 36

    All The Best

    Computer Awareness Quiz for SBI clerk mains part -II

    Rankers Adda

    1.  Grouping and processing all of a firm’s transactions at one time is called  .
    (1)  a database management system
    (2)  batch processing
    (3)  a real-time system
    (4)  an on-line system
    (5)  None of these

    2.  Help Menu is available at which button?
    (1)  End
    (2)  Start
    (3)  Turnoff
    (4)  Restart
    (5)  Reboot

    3.  You can keep your personal files/folders in  .
    (1)  My folder
    (2)  My Documents
    (3)  My Files
    (4)  My Text
    (5)  None of these

    4.  A central computer that holds collections of data and programs for many PCs,  workstations, and other computers is a(n)  .
    (1)  supercomputer
    (2)  minicomputer
    (3)  laptop
    (4)  server
    (5)  None of these

    5.  When you save to this, your data will remain intact even when the computer is  turned  off.
    (1)  RAM
    (2)  motherboard
    (3)  secondary storage device
    (4)  primary storage device
    (5)  None of these

    6.  The    folder retains copies of messages that you have started but are not yet  ready  to send.
    (1)  Drafts
    (2)  Outbox
    (3)  Address Book
    (4)  Sent Items
    (5)  Inbox

    7.  You can    a search by providing more information the search engine can use to  select a smaller, more useful set of results.
    (1)  refine
    (2)  expand
    (3)  load
    (4)  query
    (5)  slowdown

    8.  The contents of   are lost when the computer turns off.
    (1)  storage
    (2)  input
    (3)  output
    (4)  memory
    (5)  None of these

    9.  The   enables you to simultaneously keep multiple Web pages open in one browser  window.
    (1)  tab box
    (2)  pop-up helper
    (3)  tab row
    (4)  address bar
    (5)  Esc key

    10.  A DVD is an example of a(n)  .
    (1)  hard disk
    (2)  optical disc
    (3)  output device
    (4)  solid-state storage device
    (5)  None of these

    11.  The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a  .
    (1)  tab
    (2)  cell
    (3)  box
    (4)  range
    (5)  None of these

    12. is the process of dividing the disk into tracks and sectors.
    (1)  Tracking
    (2)  Formatting
    (3)  Crashing
    (4)  Allotting
    (5)  None of these

    13.  Which ports connect special types of music instruments to sound cards?
    (1)  BUS
    (2)  CPU
    (3)  USB
    (4)  MIDI
    (5)  MINI

    14.  The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer  is  called  .
    (1)  Downloading
    (2)  Uploading
    (3)  FTP
    (4)  JPEG
    (5)  Downsizing

    15.  In Excel,   allows users to bring together copies of workbooks that other users  have  worked on independently.
    (1)  Copying
    (2)  Merging
    (3)  Pasting
    (4)  Compiling
    (5)  None of these

    16.  If you want to connect to your own computer through the Internet from another  location, you can use  .
    (1)  e-mail
    (2)  FTP
    (3)  instant message
    (4)  Telnet
    (5)  None of these

    17.  To reload a Web page, press the   button.
    (1)  Redo
    (2)  Reload
    (3)  Restore
    (4)  Ctrl
    (5)  Refresh

    18.  Mobile Commerce is best described as  .
    (1)  The use of Kiosks in marketing
    (2)  Transporting products
    (3)  Buying and selling goods/services through wireless handheld devices
    (4)  Using notebook PC's in marketing
    (5)  None of the above

    19.  Video processors consist of   and   , which store and process images.
    (1)  CPU and VGA
    (2)  CPU and memory
    (3)  VGA and memory
    (4)  VGI and DVI
    (5)  None of these

    20.      are words that a programming language has set aside for its own use.
    (1)  Control words
    (2)  Control structures
    (3)  Reserved words
    (4)  Reserved keys
    (5)  None of these

    21.  What is the process of copying software programs from secondary storage media to  the  hard disk called?
    (1)  configuration
    (2)  download
    (3)  storage
    (4)  upload
    (5)  installation

    22.  This first step in the transaction processing cycle captures business data through  various  modes such as optical scanning or at an electronic commerce website.
    (1)  Document and report generation
    (2)  Database maintenance
    (3)  Transaction processing start-up
    (4)  Data Entry
    (5)  None of these

    23.  When the pointer is positioned on a   , it is shaped like a hand.
    (1)  Grammar error
    (2)  Formatting error
    (3)  ScreenTip
    (4)  Spelling error
    (5)  Hyperlink

    24.  The computer abbreviation KB usually means    .
    (1)  Key Block
    (2)  Kernel Boot
    (3)  Key Byte
    (4)  Kit Bit
    (5)  Kilo Byte

    25.  Which of the following are advantages of CD-ROM as a storage media?
    (1)  CO-ROM is an inexpensive way to store large amount of data and information
    (2)  CD-ROM disks retrieve data and information more quickly than magnetic disks do
    (3)  CO-ROMs make less errors than magnetic media
    (4)  All of the above
    (5)  None of these

    26.  A(n)  is a special visual and audio effect applied in PowerPoint to text or  content.
    (1)  animation
    (2)  flash
    (3)  wipe
    (4)  dissolve
    (5)  None of these

    27.  Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed  magnetic disks to store data/information  .
    (1)  floppy diskette
    (2)  hard disk
    (3)  permanent disk
    (4)  optical disk
    (5)  None of these

    28.  The piece of hardware that converts your computer's digital signal to an analogy  signal  that can travel over telephone lines is called a  .
    (1)  red wire
    (2)  blue cord
    (3)  tower
    (4)  modem
    (5)  None of these

    29.  Personal computers can be connected together to form a  .
    (1)  server
    (2)  supercomputer
    (3)  network
    (4)  enterprise
    (5)  None of these

    30.  A   is the term used when a search engine returns a Web page that matches the  search criteria.
    (1)  blog
    (2)  hit
    (3)  link
    (4)  view
    (5)  success

    Answers :

    1)  3   2)  2  3)  2  4)  4  5)  3
    6)  1   7)  1  8)  3 9)  3 10)  2
    11)  2  12)  2  13)  4  14)  1  15)  2
    16)  4  17)  5  18)  3 19)  2  20)  3
    21)  5  22)  4  23)  5  24)  5  25)  1
    26)  1 27)  2  28)  4  29)  3  30)  2

    Computer Awareness Quiz for SBI clerk mains

    Rankers Adda

    1.  To change selected text to all capital letters, click the change case button, then  click  .
    (1)  UPPERCASE
    (2)  UPPER ALL
    (3)  CAPS LOCK
    (4)  Lock Upper
    (5)  Large Size

    2.  A person who used his or her expertise to gain access to other people's computers to  get information illegally or do damage is a  .
    (1)  Hacker
    (2)  Analyst
    (3)  instant messenger
    (4)  programmer
    (5)  spammer

    3.  A device that connects to a network without the use of cables is said to be  .
    (1)  distributed
    (2)  free
    (3)  centralized
    (4)  open source
    (5)  None of these

    4.  Reusable optical storage will typically have the acronym  .
    (1)  CD
    (2)  DVD
    (3)  ROM
    (4)  RW
    (5)  ROS

    5.  The most common type of storage devices are  .
    (1)  persistent
    (2)  optical
    (3)  magnetic
    (4)  flash
    (5)  steel

    6.  Codes consisting of lines of varying widths or lengths that are computer-readable

    are  known as  .
    (1)  an ASCII code
    (2)  a magnetic tape
    (3)  an OCR scanner
    (4)  a bar code
    (5)  None of these

    7.  A Web site's main page is called its  .
    (1)  Home Page
    (2)  Browser page
    (3)  Search Page
    (4)  Bookmark
    (5)  None of these

    8.  Part number, part description, and number of parts ordered are examples of  .
    (1)  control
    (2)  output
    (3)  processing
    (4)  feedback
    (5)  input

    9.  To access properties of an object, the mouse technique to use is  .
    (1)  dragging
    (2)  dropping
    (3)  right-clicking
    (4)  shift-clicking
    (5)  None of these

    10.  Computers use the    number system to store data and perform calculations.
    (1)  binary
    (2)  octal
    (3)  decimal
    (4)  hexadecimal
    (5)  None of these

    11.    are attempts by individuals to obtain confidential information from you by  falsifying their identity.
    (1)  Phishing trips
    (2)  Computer viruses
    (3)  Spyware scams
    (4)  Viruses
    (5)  Phishing scams

    12.  Why is it unethical to share copyrighted files with your friends?
    (1)  It is not unethical, because it is legal.
    (2)  It is unethical because the files are being given for free.
    (3)  Sharing copyrighted files without permission breaks copyright laws.
    (4)  It is not unethical because the files are being given for free.
    (5)  It is not unethical - anyone can access a computer

    13.  Which of the following can be used to select the entire document?
    (1)  CTRL+A
    (2)  ALT+F5
    (3)  SHIFT+A
    (4)  CTRL+K
    (5)  CTRL+H

    14.  To instruct Word to fit the width of a column to the contents of a table

    automatically,  click the  button and then point to AutoFit Contents.
    (1)  Fit to Form
    (2)  Format
    (3)  Auto size
    (4)  Contents
    (5)  AutoFit

    15.  The simultaneous processing of two or more programs by multiple processors is  .
    (1)  multiprogramming
    (2)  multitasking
    (3)  time-sharing
    (4)  multiprocessing
    (5)  None of these

    16.  A disk's content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be

    changed  or erased by the user is  .
    (1)  memory-only
    (2)  write-only
    (3)  once-only
    (4)  run-only
    (5)  read-only

    17.  What is the permanent memory built into your computer called?
    (1)  RAM
    (2)  Floppy
    (3)  CPU
    (4)  CD-ROM
    (5)  ROM

    18.  The default view in Excel is     view.
    (1)  Work
    (2)  Auto
    (3)  Normal
    (4)  Roman
    (5)  None of these

    19.  What displays the contents of the active cell in Excel?
    (1)  Name box
    (2)  Row Headings
    (3)  Formula bar
    (4)  Task pane
    (5)  None of these

    20.  In Word you can force a page break  .
    (1)  by positioning your cursor at the appropriate place and pressing the F1 key
    (2)  by positioning your cursor at the appropriate place and pressing Ctrl+Enter
    (3)  by using the Insert/Section Break
    (4)  by changing the font size of your document
    (5)  None of these

    Answers :

    1)  1   2)  1  3)  3   4)  4   5)  2
    6)  4   7)  1  8)  5   9)  3   10)  1
    11)  5  12)  3  13)  1  14)  5  15)  4
    16)  5 17)  5 18)  3 19)  3 20)  3

    Cloze Test Passage 3 : English Prep

    Rankers Adda

    The latest stage of the continuing (1)between India and  the  United  States  on  the  nuclear  issue  is  now punctuated with pleasing diplomatic observations. Our latest  round  of  talks  with  the  American  Deputy Secretary  of  State  is  “positive  and  encouraging”.  The US  Deputy  Secretary  of  State  remarked  that  “none  of us are pleased to have any clouds over the (2)”. We in India  know  that  these  clouds  have  (3) towards  the subcontinent  f rom  the  West.  The  US  can  easily disperse  the  clouds  if  it  wants.  But  the  economic sanctions  are  still  in  place.  The  US  is  only  (4) trying to  come  to  terms  with  the  fact  that  the  nuclear weapons  are  not  the  (5) of  the  Permanent  Members of  the Security  Council. If  they do  not recognize  India as  a  nuclear  power,  then  what  is  it  that  they  are  (6) to? India will not  (7)by their de-recognising the nuclear tests.  Both sides  can  happily close  (8) eyes  and  agree to  (9) what  has  happened.  The  fact  that  India  is  a sovereign  nation,  entitled  to  take  decision  beneficial for its own security, has not been altered by the tests. The  US  has  come  round  to  (10) that  India  has  some say  in  this  matter

    1. 1)  adversaries 2)  negotiations
    3)  strifes 4)  strategies
    5)  disputes


    2. 1)  relationship 2)  struggle
    3)  matter 4)  talks
    5)  countries


    3. 1) formed 2)  eclipsed
    3)  reined 4)  covered
    5)  floated


    4. 1)  spontaneously 2)  generously
    3) grudgingly 4)  gracefully
    5)  willingly


    5. 1)  threats 2)  creations
    3)  properties 4)  monopoly
    5)  possessions


    6. 1) prepared 2)  objecting
    3)  pointing 4)  clinging
    5)  planning

    7. 1)  gain 2)  differ
    3)  flourish 4)  suffer
    5)  develop


    8. 1)  their 2) our
    3) naked 4) inward
    5)  both


    9. 1)  imitate 2) undo
    3)  cherish 4)  reiterate
    5)  ignore


    10. 1)  expecting 2)  suspecting
    3)  accepting 4)  advocating
    5)  rejecting

    Answers :

    1. 2     2. 1     3. 5      4. 3     5. 4
    6. 3     7. 4     8. 1      9. 5     10. 3

    Cloze Test Passage 2 : English Prep

    Rankers Adda

    Although  John  Wisdom’s  writings  in  philosophy show  clearly  the  influence  of  Wittgenstein,  they nevertheless  also  display  a  (1) originality.  Despite  the (2) and  difficulty  of  his  style,  a  careful  reading  of Wisdom  is  seldom (3).  He  is  a  unique  kind  of  genius in  philosophy.

    This  essay  is  an  excellent  example  of  Wisdom’s repeated  attempts  to  ( 4)  the  ultimate  bases  of philosophical  perplexity.  A  great  deal  of  the  time Wisdom is  ( 5)  interested  in  finding  out  why metaphysicians  f eel  ( 6 )  to  utter  such  strange sentences (e.g. “Time is unreal”, There are no material

    things”,  etc).  According  to  Wisdom,  such  sentences are  both  false  (and  perhaps  meaningless)  and  yet  (7). Even  more  than  Wittgenstein,  Wisdom  has  stressed the “therapeutic” conception of philosophy, a view that comes  out  clearly  in  this  essay  where  he  emphasizes the  analogy  between  philosophical  and  neurotic distress  (8) them  with  other  kinds  of  problems. The  reader  who  is  interested  in  gaining  a  fuller  (9) with Wisdom’s thought is referred to his famous article “Gods in Philosophy and Psycho-analysis”.  Other Minds is  Wisdom’s  most  (10) discussion  of  a  single  topic and  in  many  ways  his  finest  work.

    1. 1)  concise 2)  virtual 3) marked
    4)  limited 5)  relative


    2. 1)  individuality 2)  novelty
    3)  originality 4)  complexity
    5)  creativity


    3. 1)  unprofitable 2)  useful
    3)  advantageous 4)  unreliable
    5)  durable


    4. 1)  jettison 2)  delimit
    3)  augment 4)  fortify
    5)  explore


    5. 1) admirably 2)  primarily
    3)  inadvertently 4)  reluctantly
    5) happily


    6. 1)  depressed 2)  confined
    3)  alluded 4)  compelled
    5)  adapted


    7. 1)  illuminating 2) damaging
    3)  confusing 4)  critical
    5)  unreliable


    8. 1)  compelling 2)  associating
    3)  contrasting 4)  describing
    5)  advocating


    9. 1)  comparison 2)  analysis
    3)  agreement 4)  elaboration
    5)  acquaintance


    10. 1)  projected 2)  sustained
    3)  prolonged 4)  prolific
    5)  attributed

    Perplexity = confusion;  t he  stat e  of  being
    confused or worried


    Metaphysics = the  branch  of  philosophy  dealing
    with the nature of existence, truth and  knowledge


    Utter = to  say  something;  t o  express
    something in speech.


    Therapeutic = of or connected with healing; having a good general effect on the body or the mind


    Neurotic = having  or  showing  an  abnormal anxiety  or  obsession  about


    something;  caused  by  or  suffering from  a  mental  illness  that  causes depression or abnormal behaviour


    Concise = brief


    Virtual = almost or nearly the thing described, but not completely.


    Jettison = to abandon or reject something that is not wanted.

    Augment = to make something larger in number or size; to increase something


    Fortify = to  make  somebody  feed  stronger, braver etc.


    Explore = to examine something thoroughly in order to test it or found out about it.


    Inadvertent = not  done  deliberately  or intentionally


    Reluctant = unwilling and therefore slow to act, agree etc.


    Allude = to  mention  somebody/something briefly or indirectly.


    Adapt = to  make  something  suitable  for  a new use situation etc.


    Acquaintance  = slight  knowledge  of  something


    Prolong = to  make  something  last  longer;  to extend  something


    Prolific = producing many works.

    Answers :

    1. 3     2. 4     3. 1    4. 5     5. 2
    6. 4     7. 1     8. 2    9. 5     10. 3